Wyprawy po przyprawy

Wydawnictwo: Pascal
Kategoria: książka
Język książki: polski
Rok wydania: 2013
ISBN: 9788376422312
Liczba stron: 336
Oprawa: Twarda
35.86 PLN Cena w niePrzeczytane.pl:
35,86 zł
Cena katalogowa: 54,90 zł
książka niedostępna
zapytaj o książkę
Pozycja jest obecnie:
niedostępna
Koszt dostawy:
Paczka w RUCHu od 5,99 zł
InPost - przesyłka kurierska od 10,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 10,99 zł
Paczkomaty InPost od 11,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 11,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 11,99 zł
  • Opis produktu
Wyrusz w fascynującą i aromatyczną podróż!
Stevie i Emma przewodnicy w programie ?Wyprawy po przyprawy? podróżują po świecie w poszukiwaniu niepowtarzalnych smaków i przepisów.
Udaj się do Meksyku, który jest ojczyzną papryczki chili i posmakuj zielonego chili con carne. Dowiedz się jak olejek z chili pomaga w leczeniu przeziębienia.
Znajdź goździki na Zanzibarze. Poznaj przepis na korzenne lody, a swojej skórze zaserwuj peeling z goździków i wody różanej.
Wyrusz po aromatyczny kmin do Turcji (nie pomyl go z kminkiem!) i spróbuj kminowych placuszków z cukinii. Czy wiesz, że kmin to świetny środek na bezsenność?
Spróbuj cynamonu prosto z Kerali i poznaj przepis na pączki bunuelos z dynią, sama zrób cynamonowy błyszczyk do ust.
Zerwij kwiat muszkatołowy na Grenadzie i przyrządź rzymskie gnocchi ze smażoną
szałwią, a na święta koniecznie wybróbuj przepis na likier jajeczny z gałką muszkatołową.
Po czarny pieprz udaj się do Kambodży i skuś się na wołowe carpaccio, a na deser zaserwuj sobie przepyszne duńskie bożonarodzeniowe ciasteczka.
Dzięki tym wyprawom, poznasz ponad 100 smakowitych przepisów prosto z ojczyzny każdej z przypraw. Do tego mnóstwo porad oraz niezwykłych fotografii.

Przygotuj się na odkrycie magii przypraw!


Przepis:
Moje zielone chili con carne

dla 6?8 osób
czas przygotowania: 15 minut
czas gotowania: 10?15 minut

oliwa z oliwek
800 g mielonego mięsa wieprzowego, wołowego lub wołowo-wieprzowego
2 garście posiekanych liści szałwii
2 grubo posiekane cebule
3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 grubo pokrojone zielone papryki, bez nasion
6 grubo posiekanych zielonych papryczek chili
4 duże grubo pokrojone pomidory
1 pęczka świeżej mięty, kolendry, oregano (kilka liści kolendry zachowajmy do dekoracji)
sok z 1 limonki
4 cebule dymki, pokrojone w cienkie plasterki
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Podajemy z ciepłą tortillą i śmietaną

Najlepiej do tej odmiany chile verde użyć tomatillos (odmiana physalis, czyli miechunki), jeśli jednak nie mamy ich pod ręką, pomidory w połączeniu z zieloną papryką też będą dobre. Danie to świetnie smakuje z zieloną salsą jabłkową.

Na dużej patelni rozgrzewamy klika łyżek oliwy na średnim ogniu. Dodajemy mięso, szałwię, dużą szczyptę soli i pieprzu. Smażymy kilka minut, aż mięso nabierze brązowego koloru, od czasu do czasu mieszając. Następnie przekładamy do miski.

Na tę samą patelnię ponownie wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę oraz chili, i smażymy 15 minut na średnim ogniu, do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory ? potrawa nie powinna być zbyt wodnista, ale w razie potrzeby można dodać odrobinę wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy kolejne 10?15 minut.

W międzyczasie miksujemy w blenderze miętę, kolendrę i oregano ze szczyptą soli na zieloną pastę. Dodajemy sok z limonki, a następnie przekładamy pastę do miski z mięsem i mieszamy, na koniec dodając cebulę dymkę. Ozdabiamy resztą liści kolendry. Podajemy z ciepłą tortillą, łyżką śmietany oraz zieloną salsą jabłkową, jeśli mamy na to ochotę.
recenzje czytelników
Zobacz pozostałe recenzji
Twoja ocena:
Twoje imię lub pseudonim:*
Podaj swój adres e-mail lub zaloguj się, aby brać udział w konkursach dla najlepszych recenzentów.
Twój adres e-mail:
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od Administratora za pomocą środków komunikacji elektronicznej, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Zgoda może być odwołana w każdym czasie. Administratorem danych osobowych Klientów jest: Profit M Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (02-305), Aleje Jerozolimskie 134, NIP 525-22-45-459, Regon 015227002, KRS 0000756053
* Pole obowiązkowe
Przed dodaniem recenzji
zapoznaj się z regulaminem.
Facebook Instagram