Nowa Jadłonomia

Nowa Jadłonomia

Roślinne przepisy z całego świata
Wydawnictwo: Marginesy
Język książki: polski
Rok wydania: 2017
Wydanie: 1
ISBN: 9788365586971
Liczba stron: 288
Oprawa: Twarda
Cena w niePrzeczytane.pl:
42,33 zł
Cena katalogowa: 69,90 zł
Pozycja jest obecnie:
dostępna
Status:
Od ręki
Koszt dostawy:
Paczka w RUCHu od 3,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 7,99 zł
Paczkomaty InPost od 7,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 8,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 10,99 zł
  • Opis produktu

Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie - w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą!

Aby kulinarnie podróżować, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty ani rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.

Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu - jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.

W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku nieskończenie rozwija kulinarną wyobraźnię.  Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.


Jeżeli myśleliście, że przepisy na wegańskie potrawy są ograniczone, to Marta Dymek udowodni wam, że to niemożliwe. Po kilku latach wraca z nowymi pomysłami na obiady z warzyw i owoców.

A co w tym najlepsze? Że te przepisy wychodzą każdemu! A do tego we własnej kuchni można zrobić danie z obcej, odległej, a jednak przepysznej kuchni.

 

Polecamy, niePrzeczytane.pl

Polecamy także:

Cena katalogowa: 36,90 zł
Cena w niePrzeczytane.pl: 24,73 zł
Status: 1 - 2 dni
 
Cena katalogowa: 39,90 zł
Cena w niePrzeczytane.pl: 22,63 zł
Status: 1 - 2 dni
 
Cena katalogowa: 89,90 zł
Cena w niePrzeczytane.pl: 66,38 zł
Status: 1 - 2 dni
 
Cena katalogowa: 29,90 zł
Cena w niePrzeczytane.pl: 19,55 zł
Status: 1 - 2 dni
 
Cena katalogowa: 24,90 zł
Cena w niePrzeczytane.pl: 15,82 zł
Status: 1 - 2 dni
 
Cena katalogowa: 79,91 zł
Cena w niePrzeczytane.pl: 50,97 zł
Status: Od ręki
 
Facebook Instagram Twitter YouTube