Jak przygotować firmę do badania sprawozdania finansowego i ksiąg rachunkowych

Poradnik dla księgowego
Wydawnictwo: ODDK – Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Kategoria: książka
Język książki: polski
Rok wydania: 2013
Wydanie: 1
ISBN: 9788378041702
Liczba stron: 168
Oprawa: Miękka
Wymiary: B5
123.56 PLN Cena w niePrzeczytane.pl:
Cena katalogowa: 157,50 zł
książka niedostępna
zapytaj o książkę
Pozycja jest obecnie:
niedostępna
Koszt dostawy:
Paczka w RUCHu od 5,99 zł
InPost - przesyłka kurierska od 10,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 10,99 zł
Paczkomaty InPost od 11,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 11,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 12,99 zł
  • Opis produktu

Cenna pomoc dla każdego księgowego – zbiór praktycznych wskazówek i rozwiązań, w jaki sposób przygotować firmę do badania sprawozdania finansowego, aby uniknąć napięć i stresów oraz w sposób harmonijny ułożyć relacje z biegłym rewidentem.

Czytelnik znajdzie tu odpowiedź:

• w jaki sposób zawrzeć lub rozwiązać umowę o badanie lub przegląd sprawozdania finansowego i ksiąg rachunkowych,
  • jaki zestaw dokumentów należy udostępnić biegłemu rewidentowi,
  • jak prawidłowo przeprowadzić inwentaryzację – sposoby i terminy, przykładowy obieg dokumentów, rozliczanie różnic inwentaryzacyjnych;
  • w jakich etapach należy dokonać zamknięcia ksiąg rachunkowych,
  • jak ustalić harmonogram (terminarz) prac związanych z zamknięciem i sporządzaniem rocznego sprawozdania finansowego,
  • jak sporządzić informację dodatkową zgodnie z zakresem wymaganym przez ustawę o rachunkowości,
  • jak zaprojektować i wdrożyć system kontroli wewnętrznej w firmie,
  • jaki zakres zagadnień może przedstawić biegły rewident kierownikowi firmy i organom nadzorującym,
  • w jaki sposób można wykorzystać informacje przedstawione przez audytora w celu usprawnienia systemu nadzoru, organizacji rachunkowości i kontroli wewnętrznej.

Książka została opatrzona licznymi tabelami, przykładami i załącznikami pomagającymi w sporządzeniu sprawozdania finansowego oraz prawidłowym przygotowaniu ksiąg do kontroli audytora – zawiera m. in. charakterystykę i opis dokumentacji finansowo-księgowej niezbędnej do weryfikacji i uzgodnień kont i zapewnienia spójności informacji, którą będzie badał biegły rewident.

Autorka podpowiada m.in. w jaki sposób, jakim dowodem udokumentować:

• analizę przesłanek utraty wartości rzeczowych aktywów trwałych,
  • wycenę należności i zobowiązań według pozycji bilansowych,
  • wycenę bilansową rozrachunków wyrażonych w walutach obcych
  • weryfikację bilansu otwarcia i zamknięcia ksiąg rachunkowych i poszczególnych pozycji sprawozdawczych według wykazu sald kont składających się na pozycję bilansową, czy też wynikową.
Publikacja może być wykorzystywane przez kadrę zarządzającą i kierowniczą firm, głównych księgowych, pracowników biur rachunkowych, jak również pozostałych zainteresowanych pracowników jednostek zobowiązanych do obligatoryjnego, jak również nieobowiązkowego badania lub przeglądu sprawozdania finansowego sporządzanego zgodnie z ustawą o rachunkowości
recenzje czytelników
Zobacz pozostałe recenzji
Twoja ocena:
Twoje imię lub pseudonim:*
Podaj swój adres e-mail lub zaloguj się, aby brać udział w konkursach dla najlepszych recenzentów.
Twój adres e-mail:
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od Administratora za pomocą środków komunikacji elektronicznej, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Zgoda może być odwołana w każdym czasie. Administratorem danych osobowych Klientów jest: Profit M Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (02-305), Aleje Jerozolimskie 134, NIP 525-22-45-459, Regon 015227002, KRS 0000756053
* Pole obowiązkowe
Przed dodaniem recenzji
zapoznaj się z regulaminem.
Facebook Instagram