GlobalGAP. Podstawy, wymagania, wdrażanie i kontrola (z suplementem elektronicznym)

Wydawnictwo: ODDK – Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Kategoria: książka
Seria wydawnicza: GlobalGap
Język książki: polski
Rok wydania: 2011
Wydanie: 1
ISBN: 9788374267465
Liczba stron: 128
Oprawa: Miękka
Wymiary: A4
131.04 PLN Cena w niePrzeczytane.pl:
131,04 zł
Cena katalogowa: 136,50 zł
książka niedostępna
zapytaj o książkę
Pozycja jest obecnie:
niedostępna
Koszt dostawy:
Paczka w RUCHu od 5,99 zł
Poczta Polska Odbiór w punkcie od 9,99 zł
Poczta Polska doręczenie pod adres od 10,99 zł
FedEx - przesyłka kurierska od 10,99 zł
  • Opis produktu
System GlobalGAP to ważny, niezależny, dobrowolny system służący zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na etapie produkcji podstawowej. Zainteresowanie tym systemem, zarówno w świecie, jak i w Polsce, wynika przede wszystkim z rosnących oczekiwań i świadomości konsumentów oraz z wymagań sieci detalicznych, dla których certyfikat GlobalGAP jest wiarygodnym potwierdzeniem spełnienia wysokich standardów produkcji rolnej.

W książce omówiono główne założenia i zasady systemu, ze szczególnym wskazaniem standardu dotyczącego zintegrowanego zapewnienia bezpieczeństwa i jakości w gospodarstwie i jego roli w kształtowaniu zrównoważonej produkcji rolniczej. Skoncentrowano się na wymaganiach opisanych w tzw. zakresie bazowym dla wszystkich gospodarstw. Przedstawiono opcje i ogólne zasady certyfikacji systemu, warunki jego utrzymania i nadzorowania oraz wymagania, jakie dany producent powinien spełnić, aby uzyskać certyfikat GlobalGAP.

Dopełnieniem książki jest lista kontrolna uwzględniająca poziom zgodności dla zakresu bazowego dla wszystkich gospodarstw, przykłady postępowania podczas przeprowadzania oceny ryzyka oraz słownik pojęć stosowanych w systemie GlobalGAP.

Opracowanie jest dedykowane przede wszystkim producentom rolnym, a także specjalistom reprezentującym ośrodki doradcze i jednostki certyfikacyjne. Może być pomocne jako literatura uzupełniająca dla doktorantów, studentów kierunków rolniczych, towaroznawczych oraz zarządzania, specjalizujących się w zarządzaniu jakością i bezpieczeństwem żywności.

Dołączony do publikacji suplement elektroniczny zawiera zamieszczoną w książce listę kontrolną oraz przykłady oceny ryzyka. Format MS Word umożliwia edytowanie dokumentów, dostosowanie ich do własnych potrzeb, wydruk.

recenzje czytelników
Zobacz pozostałe recenzji
Twoja ocena:
Twoje imię lub pseudonim:*
Podaj swój adres e-mail lub zaloguj się, aby brać udział w konkursach dla najlepszych recenzentów.
Twój adres e-mail:
Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji handlowych od Administratora za pomocą środków komunikacji elektronicznej, zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną. Zgoda może być odwołana w każdym czasie. Administratorem danych osobowych Klientów jest: Profit M Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie (02-305), Aleje Jerozolimskie 134, NIP 525-22-45-459, Regon 015227002, KRS 0000756053
* Pole obowiązkowe
Przed dodaniem recenzji
zapoznaj się z regulaminem.
Facebook Instagram Twitter YouTube